Owsianka cz.2, czyli czekolada na stół
Uwielbiam owsiankę i koniec!
Mógłbym ja jeść cały czas. Można ją przygotować na setki sposobów. Dlatego też chcę się z Wami podzielić kilkoma wersja, które być może się Wam przydadzą. Jest mega pożywna i zdrowa.
Próbowałem już chyba wszystkich firm, które oferują ten produkt i w zasadzie w większości płatki owsiane są do zjedzenia. Choć ostatnio dość regularnie zaopatruje się w sklepie online (www.krukam.pl)
Podkreślam to nie jest sponsorowany tekst:) i znowu szkoda:):)
Czemu tam? Bo ceny są przystępne. Dość duże gramatury. Natomiast jakość tych produktów mi odpowiada. Dostawa jest do paczkomatu, czyli dla mnie mega, bo mam taki pod blokiem, a i koszt to 10 zł
X powodów dla których warto jeść płatki owsiane
Tak mnie naszło, że warto podsunąć wam kilka argumentów dlaczego warto jeść owsiankę.
Na dzisiaj powód nr 1: Pomagają utrzymać wagę.
Jak to? Owsianka może mieć własności odchudzające? A tak… Zawdzięcza to zawartości beta-glukanu – rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który zmniejsza poziom hormonu głodu, cholecystokininy. Beta-glukan powleka przewód pokarmowy lepką warstwą odporną na działanie enzymów trawiennych jak płynny opatrunek spowalniający proces przyswajania cukrów i wiążący kwasy tłuszczowe. Ma właściwości probiotyczne – jest pożywką dla dobrych bakterii. Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsie poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości.
Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.
Prosta rada – JEŚĆ OWSIANKĘ Z RANA!
Jeśli zaczniecie dzień od owsianki, nie dopadnie was nieodparta ochota na: zjem wszystko, cokolwiek leży w zasięgu wzroku. Dodatkowo płatki owsiane dostarczają bardzo dużo wartości odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii.
Śniadanie moim zdaniem to podstawa – pierwszy posiłek dnia, który rozkręca Nasz organizm na wyższe obroty.
Przepis na owsiankę
No i w końcu przechodzimy do meritum sprawy. Owsianka z czekoladą!
OWSIANKA TIRAMISU
Składniki: Większość składników kupuje w Biedronce:)
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Cynamon – 2 g (0,4 x Łyżeczka)
- Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 20 g (1,3 x Łyżka)
- Twaróg lekki (0% tł.) – 50 g (0,2 x Opakowanie)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 150 g (0,6 x Szklanka)
- Woda – 100 g (0,4 x Szklanka)
- Miód pszczeli – 5 g (0,2 x Łyżka)
- Płatki owsiane (górskie) – 50 g (5 x Łyżka)
- Czekolada gorzka – 12 g (2 x Kostka)
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane ugotować w mleku z dodatkiem wody (ja często robię na samym mleku bez laktozy) .
2. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w plastry banana, odrobinę cynamonu, twaróg i orzechy. Całość wymieszać i przykryć na moment.
3. W międzyczasie umyć borówki (mogą być też inne owoce, ale zachowujemy mniej więcej gramaturę) i posiekaj czekoladę na tarce.
4. Do garnka dodać miodu i wymieszać. Całość wyłożyć na miskę
5. Wysypać borówki i oprószyć wszystko cynamonem
6. Na koniec posypać posiekaną wcześniej gorzką czekoladą.
Czas przygotowania: około 6-8 minut
Cyferki:
644.47 kcal / 559.00 g
Białko: 25,6 g
Tłuszcze: 19,3 g
Węglowodany: 90,2 g
Błonnik: 8,6 g
Wymienniki węglowodanowe: 9,1 g
SMACZNEGO!
Jeżeli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
- zapisz się do wysyłanego raz na miesiąc newslettera:
- albo szukaj mnie tutaj: